fbpx Skip to main content

Jakie drewno wybrać na stół aby służył nam przez długie lata?

Jakie drewno wybrać na stół? Które będzie najbardziej trwałe? Czym różnią się poszczególne gatunki i który będzie najlepszy? Jeśli decydujemy się na zakup wymarzonego, drewnianego stołu na lata wybór gatunku drewna jest bardzo istotną kwestią.

Dlaczego właśnie drewno?

Drewno jest materiałem znanym i wykorzystywanym od niepamiętnych czasów. Oprócz swoich walorów estetycznych jest przede wszystkim ekologicznym i w pełni odnawialnym surowcem. Do jego wyprodukowania nie wykorzystuje się nic innego, jak tylko proces fotosyntezy.

Podczas obróbki drewna zużywa się zdecydowanie mniej energii, niż do wyprodukowania np. płyt mdf.
Drewno ma niezwykle pozytywny wpływ na mikroklimat we wnętrzu. Absorbuje część wilgotności, a kiedy powietrze jest za suche oddaje ją z powrotem. Ma to korzystny wpływ zarówno na nasze samopoczucie jak i na drogi oddechowe.

Gatunki drewna

Jakie drewno wybrać na stół i na co zwracać uwagę? Wybór gatunków jest ogromny – począwszy od rodzimych, po egzotyczne.

Spróbuję wyjaśnić czym kierować się podczas wyboru drewna, na co zwracać uwagę i jakie są różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami. W prostej infografice, którą znajdziecie na końcu tekstu zawarłam najważniejsze cechy opisanych poniżej 6 gatunków drewna.

  1. Stół dębowy
    Niekwestionowany król wśród gatunków europejskich i zarazem chyba najpopularniejsze drewno wśród naszych Klientów pomimo swojej dość wysokiej ceny.
    Dlaczego? Dlatego, że drewno dębowe oprócz pięknej, ciepłej, nieco złotej barwy, mocno widocznego i charakterystycznego rysunku jest bardzo trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Dąb znakomicie nadaje się na blaty stołów, biurek, blaty robocze w kuchni, a także na innego rodzaju meble.
  2. Stół Jesionowy
    Jesion to drewno o bardzo dużej twardości, porównywalnej lub nawet większej niż drewno dębowe. Cena tego niedocenianego gatunku jest bardziej atrakcyjna od popularnego dębu. Barwa jesionu bardzo często jest zróżnicowana – od jasnego, słonecznego koloru do odcieni brązu, czy brunatnego (ciemna twardziel charakteryzuje się największą twardością). Rysunek słojów w tym drewnie jest bardzo wyraźny, ciekawy, a im większe i szersze słoje tym jest ono bardziej wytrzymałe.
  3. Stół z orzecha amerykańskiego
    Orzech amerykański to gatunek niezwykle ceniony na całym świecie, nie tylko z uwagi na jego piękną, ciemnobrązową barwę ale również ciekawe i wyraźne usłojenie, które nadaje mu niepowtarzalnego charakteru. Między innymi dlatego jego cena jest bardzo wysoka w porównaniu do gatunków europejskich (jest trzykrotnie droższy od dębu). Drewno orzecha jest również trwałe i bardzo odporne na uszkodzenia mechaniczne. Dobrze komponuje się z jaśniejszymi gatunkami.
  4. Stół z orzecha europejskiego
    Jeden z nielicznych gatunków o tak zróżnicowanym wyglądzie. Jego kolory to odcienie brązu, od jasnych po brunatne, poprzez szarości aż do czerni. Drewno orzecha europejskiego jest nietypowo usłojone. Jego rysunek jest bardzo wyraźny i nieregularny. Jest gatunkiem wyjątkowym i przy tym rzadko spotykanym. Wytrzymały i odporny na uszkodzenia.
  5. Stół z drewna teakowego
    Piękny, egzotyczny gatunek drewna ze zróżnicowanym, wyraźnym usłojeniem. Jednym z największych jego atutów jest brak skłonności do paczenia się i pękania, ponadto, teak charakteryzuje się naturalną odpornością na działanie czynników zewnętrznych, w tym również wody (drewno teakowe jest wykorzystywane m.in. do budowania łodzi). Gatunek bardzo drogi, jego cena jest dużo wyższa od orzecha amerykańskiego.
    Kolor tego gatunku jest złotobrązowy, zdarza się jednak, że pojawiają się na nim ciemniejsze smugi.
    Na zdjęciach poniżej nasz stół z blatem z drewna teakowego, lekko bielony z efektem postarzania